ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ασθένεια σήμερα:

Ο καρκίνος του μαστού πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στη σύγχρονη εποχή που εκδηλώνεται κυρίως τις γυναίκες.

Ωστόσο καταγράφονται και περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε άνδρες άλλα σε πολύ περιορισμένα ποσοστά.

Εκτιμάται ότι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες δεν ξεπερνά το 1% του γενικού ανδρικού πληθυσμού.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως περίπου 1 γυναίκες ανά 9, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος μαστού χτυπά περίπου 4500 γυναίκες ετησίως.

Αν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά γρήγορα, πρίν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Παρ όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και την θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμού τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα πράγματα στη χώρα μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα εάν οι Ελληνίδες πραγματοποιούσαν πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Από τους βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου θεωρείται η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, χωρίς όμως αυτό απαραίτητα να σημαίνει και ύπαρξη «ενοχοποιητικού» γονιδίου.

Και αυτό επειδή μπορεί η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού να οφείλεται και στις κοινές συνήθειες μιας οικογένειας όπως π.χ. η διατροφή.

Παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφή και η παχυσαρκία.

Κατά τα άλλα στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να συμβάλει ακόμη και η μεγάλη περίοδος της έμμηνου ρήσεως, δηλαδή η έναρξη της σε μικρή ηλικία αλλά και η διακοπή της σε μεγάλη ηλικία.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες θεωρούνται επίσης η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, το κάπνισμα, η απόκτηση παιδιού σε μεγάλη ηλικία αλλά και η έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του στήθους για λόγους θεραπείας.

Διάγνωση και θεραπεία:

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

  • Μια σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στην μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά.
  • Μεταβολή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού.
  • Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας.
  • Αλλαγές στη θηλή όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής
  • Ο εντοπισμός τουκαρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως με την ανάπτυξή του. Η αυτοεξέταση που περιλαμβάνει την ψηλάφηση ( η οποία γίνεται μια φορά το μήνα μετά την 7Η ημέρα μετά την έναρξη της περιόδου)  θεωρείται το πρώτο βήμα για τον εντοπισμού της νόσου από την ίδια την ασθενή και μάλιστα σε πρώιμα στάδια.
  • Στη συνέχεια η διάγνωση περιλαμβάνεικλινική εξέταση από γιατρό, υπέρηχο αλλά και μαστογραφία. Ειδικά σε ότι αφορά στη μαστογραφία θεωρείται σημαντικό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα συστήματα και μηχανήματα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο.  Άλλωστε μέσω προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας και με την τρισδιάστατη ανασύνθεση των εικόνων, ο ιατρός μπορεί να λάβει καλύτερη και εγκυρότερη πληροφορία με λιγότερη ακτινοβολία σε συντομότερο χρόνο, άρα να υπάρξει μεγαλύτερη κλινική ωφέλεια για την ασθενή.

Α. Τ. Μέλος