Για την διημερίδα, μίλησε η ιατρός αναισθησιολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Κατερίνα Τσιρογιάννη, και εθελόντρια στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας ‘’ Η Αγία Αικατερίνη ‘’ .

4038ce483bba2ed97c862a950d2b93d6_M
Ο καρκινικός πόνος και το ιατρείου πόνου στο επίκεντρο διημερίδας

Μια ιδιαίτερα σημαντική διημερίδα, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας ασθενείς (αλλά και συγγενείς τους), πρόκειται να διεξαχθεί 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίνη.

Συνέντευξη στο Μιχάλη Συμεωνίδη

Ο καρκινικός πόνος, ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους που βιώνουν την ασθένεια, ωστόσο η αντιμετώπιση (του πόνου) είναι εφικτή μέσα από τα λεγόμενα ιατρεία πόνου. Αυτό είναι και το θέμα της διημερίδας η οποία θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο «Μακεδονίας Παλάς» της Θεσσαλονίκης και από το πάνελ της θα περάσει σειρά επιστημόνων που εξειδικεύονται στη λειτουργία των συγκεκριμένων ιατρείων.

Για την διημερίδα, μίλησε στην «Π» η ιατρός αναισθησιολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Κατερίνα Τσιρογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο «τι είναι» το Ιατρείο Πόνου και πόσο απαραίτητο είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας των καρκινοπαθών.

Το Ιατρείο Πόνου είναι ιατρική υπηρεσία που ασχολείται με την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, αποσκοπώντας στην ανακούφιση του ασθενούς, την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Ως προς την αναγκαιότητα, αρκεί να αξιολογήσει κανείς το γεγονός ότι στην Ευρώπη ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από χρόνιο πόνο, με σοβαρές ψυχο-κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και με ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 200 δις ευρώ.

-Από ποιούς εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος; Γίνεται από ειδικούς ή μπορεί οποιοσδήποτε ιατρός να λειτουργεί Ιατρείο Πόνου;

Μπορεί να εφαρμοστεί από ιατρούς με γνώση και εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία του πόνου και με ειδικότητα συναφή προς το αντικείμενο. Στην Ελλάδα ασκείται στην πλειοψηφία από αναισθησιολόγους με ειδική μετεκπαίδευση στην αλγολογία.

Στο συνέδριό σας στον τίτλο του αναφέρεται ότι καρκίνος και πόνος είναι συνυφασμένα. Πώς το Ιατρείο Πόνου μπορεί να βοηθήσει σε αυτό;

Περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς βιώνουν πόνο και σε σημαντικό ποσοστό, μέτριο έως ισχυρό. Οι ειδικοί των Ιατρείων Πόνου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου μέσω της γνώσης των καρκινικών επώδυνων συνδρόμων, της ικανότητας συνολικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς, της επιλογής της κατάλληλης αγωγής και της συνεχιζόμενης επανεκτίμησης του ασθενούς. Όλη αυτή βέβαια είναι μια διαδικασία συνεχής και επαναλαμβανόμενη λόγω της ιδιομορφίας των συμπτωμάτων, δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι χρονοβόρα μεν, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεσματική.

-Με την αφορμή της συμμετοχής σας και μάλιστα με ειδική εισήγηση στο συνέδριο, πόσο χρήσιμο είναι ένα τέτοιο συνέδριο και σε τι βοηθά στους ιατρούς που συμμετέχουν στο Ιατρείο Πόνου;

Κάθε επιστημονική συνάντηση διαφορετικών ειδικοτήτων με κοινό αντικείμενο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική, γιατί εξασφαλίζει πολύπλευρη προσέγγιση και πληρέστερη κατανόηση. Ο καρκινικός πόνος είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα και συνεπώς η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και εμπειριών των ειδικών που εμπλέκονται σε αυτό, βοηθά στην πολυδύναμη αντιμετώπισή του, που είναι και το ζητούμενο.

http://www.eptanews.gr/